dijous, 26 de novembre del 2015

"La llengua i les TIC"

Aquesta setmana hem hagut de fer per a l´assignatura TIC i dinàmica d´aules aplicades a les TILC una recerca amb diferents recursos TIC que ens poden ajudar a dominar el lèxic de la nostra especialitat de la llengua d´estudi, en el nostre cas el valencià.
Com que el diccionari en paper usat durant molts anys ja no és l'únic suport per la transferència del coneixement lèxic d'un idioma, es de interès el conèixer la resta de ferramentes que ens poden ajudar a millorar el nostre llenguatge. Moltes d´aquestes ferramentes es troben relacionades amb les noves tecnologies. Podem trobar a internet una gran quantitat de diccionaris que donen definicions, expliquen l'origen etimològic de les paraules, els camps semàntics a què pertanyen, i d'altres informacions que tenen a veure o amb la història de la paraula i la seua evolució, o amb el seu ús actual en construccions, seqüències o fraseologia. Hi ha diversos tipus de diccionaris (històrics, etimològics, normatius, especialitzats...) i ens poden, en conjunt, resoldre pràcticament qualsevol dubte lexicogràfic. Un altre recurs d’interès es la enciclopèdia, de la qual també hi ha diferents versions a internet i interactives, que han substituït a les enciclopèdies en paper que antigament hi havia a totes les cases. A diferencia dels diccionaris, les enciclopèdies, a més de donar una definició, el que fan es ampliar y profunditzar en la informació, és per això que és molt important que les enciclopèdies es puguen actualitzar adés adés per especialistes i que la seua bibliografia siga adequada.

En relació a la meua experiència treballant amb aquestos recursos a internet, ha sigut molt satisfactòria. M ‘agradat conèixer algunes de les ferramentes disponibles per a millorar el lèxic de la meua especialitat, o lèxic en general, a més de obrir-me les possibilitats futures de treball, saber on puc buscar segons les meues necessitats. La meua sensació al acabar d´explorar les opcions ha sigut que la millor opció es combinar els resultats obtinguts i fer la teua pròpia definició, segons el teu interès en eixe mateix moment. El que m´ha resultat més interesant ha sigut l´``enciclopèdia de ciències´´, perquè visualment es molt bonica, i crec que capta l´atenció. La forma que té de introduir-ne els continguts es addictiva, vols anar descobrint més i més. Els dibuixos, els vídeos, tot és molt didàctic i molt interesant, crec que és un recurs que vaig a utilitzar molt sovint. Vos deixe unes imatges, però si voleu comprovar-ho vosaltres, baix deixe els enllaços.




Recursos Lingüístics:

TERMCAT
OPTIMOT

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada